Co dokážou závěsy a záclony? Útulný a praktický bratislavský byt i přes atypický půdorys

0
9

Moderní bytové domy často nabízejí byty s atypickými půdorysy a nevšedním architektonickým řešením. Jedním z těchto bytů je penthouse, 97-metrový byt v nejvyšším patře novostavby na bratislavských Poliankách. Díky tomu, že klient oslovil architekta již ve stádiu realizace hrubé stavby, vznikl byt s jasným rukopisem a přesně na míru čtyřčlenné rodiny.

V době, kdy mladá rodina vyhledala architekta Eugena Kullmana, očekávala nový přírůstek. Kromě dostatku úložných prostor byl
proto pro domácí důležitý praktický, ale přitom útulný prostor. Ten se podařilo architektovi dosáhnout použitím dřeva, precizních detailů a závěsů – které se pomalu, ale jistě vracejí do moderních domácností.

Hnědobílá kuchyně s bílým s ostrovem a šedými závěsy
V denní zóně působí dominantně tmavá dřevěná kuchyňská linka zkombinovaná s bílými vsazenými skříňkami, zástěnou a pracovní plochou.

Závěsy a záclony mají největší vliv na atmosféru otevřeného denního prostoru, který spojuje funkce kuchyně, obývacího pokoje a jídelny. Všimněte si velkoplošného asymetrického prosklení v obývací části, které nabízí krásný výhled – obývací pokoj působí téměř jako vyhlídková věž zavěšená ve vzduchu. Závěsy také zjemňují chladný industriální charakter vnějších trámů křižujících okna.

Přečtěte si také
Vysoké stropy, krb a dřevěné parkety: Velkolepý byt o rozloze dvou bungalovů
Přírodní materiály, precizní detaily
Byt s více šikmými stěnami a nepravidelnými tvary nabízel možnost hravého vsazení nábytku, na druhé straně každý moment bylo zapotřebí velmi dobře promyslet. Architekt Eugen Kullman detaily z řešení tohoto projektu charakterizuje slovy: „Prostor jsme citlivě uzavírali do pokojů s šatníky, pracovními stoly, postelemi, postýlkami…

Hnědobílá kuchyně s bílým s ostrovem a černým jídelním stolem
Závěsy a záclony mají největší vliv na atmosféru otevřeného denního prostoru, který spojuje funkce kuchyně, obývacího pokoje a jídelny.

Denní část zachovává otevřené uspořádání jednotlivých funkčních zón. Rozhodli jsme se pro využití přírodních materiálů, ve snaze dosáhnout pocitu útulnosti – přestože podobným prostorům by pro pěkné fotografie do portfolia vyhovoval minimalistický asketismus.“ Materiálové řešení podtrhují precizní detaily.

V denní zóně působí dominantně tmavá dřevěná kuchyňská linka zkombinovaná s bílými vsazenými skříňkami, zástěnou a pracovní plochou. Uprostřed prostoru je velký bílý ostrůvek se dřezem a spoustou úložného prostoru. Kontrastuje mu černý jídelní stůl.

Předchozí článek6 nejčastějších otázek o foukané izolaci. Co o ní nevíte a sešlo by se vám to
Další článekVytápění plynem se již brzy může výrazně prodražit. Plnohodnotnou alternativu představují tepelná čerpadla